Resultaat gericht

Oog voor de toekomst

Zorgenvrij op het internet


Uitleg e-mail begrippen

Mailservers
Een mailserver is de computer (meestal bij een extern bedrijf) die het verzenden of het ophalen van je e-mail verzorgt (soms beide). Voor het ophalen en verzenden van e-mail wordt meestal gebruik gemaakt van twee 'protocollen'. Eén voor het ophalen van e-mail en een voor het verzenden van e-mail. Protocollen kun je zien als een set afspraken waar 2 of meer computers gebruik van maken om communicatie tussen die computers mogelijk te maken. Voor het ophalen van e-mail vanaf de server wordt vaak het Post Office Protocol versie 3 gebruikt, kortweg POP3. Voor het verzenden van e-mail wordt SMTP gebruikt, ofwel Simple Mail Transfer Protocol.

E-mail client
Outlook is een e-mail 'client'. Clients zijn programma's die met servers communiceren die bepaalde diensten leveren. Zo communiceert Outlook met een e-mailserver om te zien of er nog berichten zijn. Zijn die er dan worden de berichten van de mailserver naar Outlook op de computer gedownload.. Dit gaat via het POP3 protocol. Via POP3 worden de e-mailberichten opgehaald en op de computer van de gebruiker bewaard. Zodra ze van de server gedownload zijn worden ze meestal van de server verwijderd. Er zijn vele andere e-mail clients op de markt. Waar in het vervolg sprake is van Outlook kun je dus ook de naam van een ander programma invullen.

POP3
Voor het ophalen van e-mail van een POP3 server moet je je altijd aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze kun je in Outlook opslaan, zodat Outlook automatisch kan verbinden.

SMTP
Voor het verzenden van email wordt het SMTP protocol gebruikt. Een e-mailbericht verzenden gaat als volgt.
  1. Je typt in Outlook een nieuw e-mailbericht, voert een e-mailadres in en drukt op de verzendknop.
  2. Outlook legt contact met de SMTP server (die je zelf hebt ingesteld als je een account hebt aangemaakt in Outlook). De meeste internetters gebruiken de SMTP server van hun internet provider (dat is de leverancier van je verbinding met het internet, bijvoorbeeld KPN, UPC, Ziggo, etc.).
  3. De SMTP server kijkt of de gebruiker toegang mag krijgen tot de server.
  4. Als Outlook toestemming krijgt om te verzenden wordt het bericht naar de SMTP server verstuurd.
  5. De SMTP server verstuurt het bericht vervolgens naar de geadresseerde(n).
Toegangsbeheer (authenticatie)
Voor het versturen van mail via de SMTP server kunnen een gebruikersnaam en wachtwoord vereist zijn, die je in kunt stellen in Outlook, maar dat is vaak niet het geval. De SMTP server bij internet server providers kunnen aan het IP adres van de verzender zien of die persoon abonnee is. Zo kunnen internet providers hun SMTP server gemakkelijk afsluiten voor niet-abonnees.

Welke smtp server moet ik gebruiken?
Je moet altijd de smtp server van je internetprovider gebruiken, bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Als je een mobiele telefoon gebruikt moet je de smtp server van je netwerkoperator gebruiken. Via de volgende link kun je de naam van de smtp server van de meeste internetproviders opzoeken: https://www.skylarnet.nl/support/faq/smtp-servers-nederland
Service 
> deze pagina als pdf bewaren
> log uit
> sitemap
> disclaimer
> algemene voorwaarden
Aanmelden nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze produkten en ontwikkelingen. Vul uw emailadres hieronder in. U ontvangt een emailbevestiging na aanmelding.
Neem contact op
Faramir 34 
5663 SH Geldrop
tel. +31 6 22545845
email:  
Digio applications BV   © 1997 - 2020